נשירת שיער הינה תהליך טבעי. מידי יום נושרות כ-100-200 שערות באופן טבעי כחלק מהתחדשות השיער.
התקרחות אנדרו-גנטית בגברים זו התקרחות המושפעת מההורמון DHT השייך לקבוצת האנדרוגנים. מקור ה- DHTהינו בהורמון הטסטוסטרון, ההורמון גברי
הורמון זה מתחיל תהליך של הזדקנות זקיק השערה, במהלכו השיער הולך ומדקק עד למצב של איבוד זקיק השיער וכתוצאה מזה – התקרחות.
מדובר בתופעה של תקיפה אוטואימונית של הגוף את עצמו במקרה הזה את זקיקי השיער
התופעה הזו מתרחשת בצורה סלקטיבית כי בדרכ שערות העורף ומעל האוזניים הם שערות שלא מושפעות מהתקיפה הזו ולכן לא נושרות – ומסיבה זו גם מהוות את האזור שתום זקיקים בתהליך ההשתלה.
לעומת השיער הקדמי מאזור המצח ועד תחילת העורף – אלו שערות "חלשות" יותר והן מגיבות להתקפה הזו ולכן אלא הן שנושרות.
הנטייה על רקע זה עוברת בתורשה. לעומת זאת, חוסרים בוויטמינים ומינרליים בשל תזונה לקויה או ספיגה לקויה, מאפיינת נשירת שיער דיפוזית בעיקר אצל נשים בגילאים הצעירים.
גם תופעות של מתח קיצוני ומתמשך או טראומה (כגון: ירידה קיצונית במשקל או אפילו הריון יכול לעיתים להיחוות כאירוע לא קל לגוף האישה ) יכולות להשפיע על קצב נשירת שיער.
אלופציה אראטה היא מצב רפואי המתרחש באופן פתאומי ובו נגרמות התקרחויות באזורים מסוימים בגוף , בדרכ נראה אזורי התקרחות סימטריים קווים נקיים עגולים אליפטיים ברחבי הקרקפת
מדובר במחלה אוטואימונית בה מערכת החיסון מתנגדת לרקמות הגוף, מגיבה אליהן כאל רקמות זרות וגוררת פגיעה ונזק לרקמה.
המחלה מופיעה אצל אנשים שהם בריאים בדרך כלל. בעת המחלה מגיבה מערכת החיסון כנגד זקיקי השיער פוגעת בהם וגורמת לנשירה של השיער.
לרוב בתשאול הלקוח נשמע שהתרחשות התופעה קשורה בסוגיה של מתח, אירוע טראומתי שהיווה טריגר להופעת המחלה
זו התקרחות שאינה מתאימה להשתלת שיער !!
זו תופעה זמנית שאפשר להחלים ממנה ולהחזיר שיער לאזורי ההתקרחות
אני ממליצה לגשת לרופא עור במהירות, בדר״כ יומלצו זריקות סטרואידים ישירות באזורי ההתקרחות.
צריך לחכות לפחות שנה – רוב השיער ברוב המקרים יחזור לקדמותו
לעיתים תגובה מאוחרת לתופעה תגרור קושי של הגוף להחזיר את צמיחת הזקיקים
אם עברה יותר משנה והשיער לא חזר לאזורי ההתקרחות – אפשר לשקול ביצוע השתלת שיער באזור.
טיפול תרופתי מקובל – במרשם רופא בלבד:
השיער עצמו אינו איבר חי והשערה צומחת בזכות זקיק שיער שנמצא מתחת לעור. אנדרוגן, ששמו דיהו-טסטוסטרון או DHT, שמקורו בהורמון הגברי- הטסטוסטרון, עובר המרה טבעית בגוף של כולנו. עד גיל 18, לרוב, האנדרוגן הזה אינו נמצא בכמות גבוהה בגופינו ולכן בגילאים אלו השיער נראה בריא. העדר אנזים זה באזורי זקיקי השיער הוא זה שגורם לשיער להיות בריא. נוכחות מוגברת של האנזים הזה בהמשך החיים היא הסיבה שמעכבת ומפריעה לגדילה הבריאה של השערה.
שיער בריא בא לידי ביטוי במחזור צמיחה תקין, בשלושה שלבים: שלב הצמיחה – השלב הארוך והעיקרי; שלב ההאטה; שלב המנוחה – בו השערה נושרת עד להתחדשות שלב הצמיחה מחדש.
מראשו של אדם בעל צמיחת שיער תקינה ינשרו כ-100 שיערות ביום, אך מכיוון שבדרך כלל רובם המוחלט של הזקיקים נמצאים בשלב הצמיחה, שיער הראש נראה מלא.
לאחר גיל 18 ריכוז האנדרוגן שנמצא בדם הוא גבוה והזקיקים מתחילים להיפגע מכך בצורה הדרגתית. שלב הצמיחה מתחיל להתקצר ושלב המנוחה מתארך והופך להיות כמעט קבוע. מצב זה גורר נשירת שיער מוגברת, שיער דק ודליל.
עם הגיל מתרחשים שינויים רבים בגופנו והוא חשוף לפגעי הזמן. גם השיער שלנו מזדקן וחשוף לסגנון החיים שלנו – תזונה עישון צריכת אלכוהול לחצים נפשיים כול אלו יכולים גם הם לפגוע ולזרז הזדקנות ונשירה של שיער.
ראשית, כמו כל תהליך החלמה אחר גם פה מדובר בתהליך אישי ופרקי הזמן יכולים להשתנות מאדם לאדם.
האזור התורם – האזור האחורי ממנו נלקחו השתלים, יחזור לגדילת שיער רגילה במהלך החודש הראשון, בדומה לשיער ראש שגדל אחרי גילוח.
העור מתחת לשיער יכול להיות אדמומי ורוד גם חצי שנה אחרי ההשתלה.
עם רגישות, גירודים ועקצוצים שיכולים להציק לסרוגין – במהלך 3 החודשים הראשונים לאחר ההשתלה.
האזור המושתל –
יכול להיות נפוח במהלך השבוע הראשון – בצקת של נוזלים שצריכה למצוא את דרכה החוצה מהגוף
חשוב לשתות הרבה מילים ולא לאכול מלוח בשבוע הראשון אחרי ההשתלה – לעזור לגוף לפנות את הנוזלים.
האזור המושתל יעבור תהליך החלמה הכולל התייבשות הקרקפת וגלדים שינשרו – תוך שבועיים צריך להגיע למצב של קרקפת נקיה.
השיער המושתל – ינשור כולו בטווחים של בין 3 שבועות עד חודשיים מהשתלה.
אנו יכולי להתחיל לצפות לבצבוץ של שיער חדש – רק לאחר 3 חודשים מיום ההשתלה
תהליך הצמיחה המלא של ההשתלה מתרחש בהדרגה החל מ 3 חודשים הולך ומתעבה מתפצל ומכסה את כל אזורי ההשתלה בהדרגה.
יש לצפות לתוצאה סופית בטווחים של בין 9 חודשים לעד שנה וחצי.
מבחינה פיזית – אין שום בעיה לחזור לשגרה מלאה יום למחרת הטיפול. ובכל זאת, חזרה לשגרה תלויה בסוג העבודה וברגישות האישית של כל אדם לנראות אחרי הטיפול. מומלץ לקחת לפחות שבוע חופש מיום הטיפול, לתת לנפיחות הראשונה לרדת ולעבור מספר ימים של שטיפת הראש וניקוי הקרקפת משאריות דם שהתייבשו. במשך לפחות שבועיים צריך להימנע מפעילות מאומצת – ספורט או עבודה פיזית.
את צמיחת השיער המלאה והסופית רואים לאחר שנה וחצי מיום ההשתלה. תהליך היקלטות השתל באזור החדש, כולל נשירת השערה שהשורש הגיע איתה – לוקח לערך חודשיים. לאחר מכן, מתחילה צמיחה של שיער חדש מתוך השורש שהושתל.
קצב צמיחת השערה החדשה הוא אישי ותלוי במספר גורמים, כגון זרימת דם בקרקפת, תרופות שאדם נוטל, עישון וכו'. כחצי שנה לערך מיום הטיפול, מתחילה צמיחה נוספת של שערות חדשות מתוך אותו זקיק – תהליך שמעבה את כמות השערות באזור המושתל. אז מתרחש תהליך של מיצוי הפוטנציאל של כל זקיק לגדל מתוכו יותר משערה אחת.
ישנם רכיבים תזונתיים שאפשר לקחת דרך הפה, כמו ויטמינים, אשר ידועים כבעלי השפעה וערך מוסף לבריאות העור, הציפורניים והשיער. מכיוון שהם מושפעים לא רק מהתנאים החיצוניים שהם חשופים אליו, מהסביבה, אלא גם ואולי בעיקר מהשכבות הפנימיות של העור. לכן אנו ממליצים לתחזק את טיפול ההשתלה ולשמור עליה גם מבחוץ וגם מתוך פנים הגוף.
ויטמינים המכילים:
חפיפה יומיומית בעיקר למי שיש שיער שומני – אפילו מומלצת. גם שימוש יומיומי בשמפו ומרכך – לא יהיו סיבה לנשירה. לבעלי שיער יבש – לא מומלץ לחפוף בכל יום על מנת שהשיער לא יתייבש יותר, אבל גם לא מעט מידי. הימנעות מחפיפת הראש עלולה לגרור תופעה של קשקשים ולכן מומלץ לבעלי שיער יבש לחפוף בכל יומיים-שלושה.
לא הוכח שהדבר משפיע בצורה ישירה ובלעדית, למרות שחשוב מאוד לצבוע בחומרים איכותיים ומאושרים ע"י משרד הבריאות. כמו כן, כמובן שמומלץ לבחור ספר מקצועי שמבצע את העבודה בצורה אחראית.